DSM stævner EU-Kommissionen

august 16, 2018

PRESSEMEDDELELSE DEN 16-8-2018:

 

Danske Slagtermestre stævner EU-Kommissionen og Margrethe Vestager for EU-Domstolen

 

ERHVERV: Brancheorganisationen Danske Slagtermestre, der er en del af FødevareDanmark, har onsdag den 15. august stævnet den danske konkurrencekommissær i EU, Margrethe Vestager, for inhabilitet i sag om spildevandsafgift, som tilgodeser store danske slagterier på bekostning af de mindre      

 

Danske Slagtermestre, der bl.a. organiserer små og mellemstore slagterier, har i går – onsdag den 15. august – stævnet EU-Kommissionen og den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager (R) for EU-domstolen.

 

Baggrunden er EU-Kommissionens afgørelse – og i særdeleshed Margrethe Vestagers rolle – i sagen om spildevandsafgiften. En sag, der tog sin begyndelse i 2013, hvor den daværende S-R-SF-regering, som Margrethe Vestager var en central del af, fremlagde en vækstplan for erhvervslivet, der bl.a. indeholdt en markant lettelse på spildevandsafgiften for større virksomheder. Store slagterier, som har et årligt vandforbrug på over 20.000 m3, fik fremover en rabat på 60 procent.              

 

Danske Slagtermestre mener, at der er tale om konkurrenceforvridning, der går ud over en række små og mellemstore fødevarevirksomheder, og organisationen klagede til EU-Kommissionen, som har afvist at forfølge sagen yderligere. En afgørelse, som er underskrevet af Margrethe Vestager.   

 

– Jeg må sige, at jeg finder det højst besynderligt, at Margrethe Vestager står som underskriver af en afgørelse i en sag om en lovgivning, som hun selv i sin tid som minister var en stærk drivkraft bag, siger Leif Wilson Laustsen, formand for Danske Slagtermestre. 

 

55 procent rabat pr slagtet gris

 

En anden væsentlig årsag til stævningen er, at EU-Kommissionen ifølge Danske Slagtermestre har valgt at træffe en afgørelse udelukkende på baggrund af dialoger med den danske stat og Kammeradvokaten, hvorimod Danske Slagtermestre ikke er blevet hørt eller har haft mulighed for at kommentere de præmisser, som afgørelsen lægger til grund. 

 

– Afgørelsen viser med al tydelighed, at der er sket en krænkelse af det helt grundlæggende princip, som gør sig gældende i god forvaltning, nemlig retten til at blive hørt. Den bygger på noget helt andet det, som har været drøftet under det ellers lange sagsforløb, siger adm. direktør Torsten Buhl.

 

Konsekvenserne af den såkaldte trappemodel i spildevandsafgiften er meget mærkbar. Store slagterier opnår i dag en afgiftsreduktion, der giver dem en rabat på 55 procent pr. slagtet gris, de mellemstore slagterier får en rabat på 10 procent, mens de små ligger på 3 procent.

 

– Denne urimelighed har vi forsøgt at gøre EU-Kommissionen klart i 4 ½ år, og nu er den kommet med en afgørelse, der er helt hen i vejret. Så nu ser vi os nødsaget til gå til EU-Domstolen, slutter Torsten Buhl.  

 

Fakta: FødevareDanmark er brancheorganisation for små og mellemstore aktører inden for fødevaresektoren. Bag organisationen står Danske Slagtermestre, Danmarks Fiskehandlere, Ostehandlerforeningen for Danmark, foreningen SMV Fødevarer og Smagen af Danmark. FødevareDanmark har omkring 700 medlemmer.

 

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til:

 

Leif Wilson Laustsen, formand, Danske Slagtermestre, t. 23 25 14 06, mail leif@wlaustsen.dk

 

Torsten Buhl, administrerende direktør, Danske Slagtermestre, t. 21 27 41 50, mail:  tbu@fvdanmark.dk

 

Danske Slagtermestre | Poppelvej 83 - 5230 Odense M | CVR: 40315918 | Tlf.: 66 12 87 30 | Fax - | dsm@danskeslagtermestre.dk

Vi anvender cookies til statistik. Denne information deles med tredjepart. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Cookie- og persondatapolitik

OKAY