DSM MENER: Deja-vu

august 17, 2017

Af adm. direktør Torsten Buhl, FødevareDanmark

 

Man bør vel rose en regering, som sætter sig for at luge ud i de alt for mange regler, som omgiver os. Således f.eks. miljø- og fødevareministeren, som personlig har været ude at overvære Fødevarestyrelsens kontrolbesøg, bl.a. hos et medlem af Danske Slagtermestre. Hjemkommet fra disse oplevelser har han ”bedt Fødevarestyrelsens kontrolkorps om hjælp til at få bugt med meningsløse regler i fødevarekontrollen”. Det kan man læse på ministeriets hjemmeside.

 

Samme prisværdige målsætning har erhvervsministeren: ”Regeringen har det som en hovedprioritet, at det skal være billigere og nemmere at drive virksomhed i Danmark. Derfor har regeringen sat en målsætning om, at der skal fjernes byrder for virksomhederne svarende til 3 mia. kr. frem mod 2020,” læser man på Erhvervsministeriets hjemmeside med en stille undren over, at de ikke fjerner dem med det samme. Og så alligevel ikke, for det er hensigten som sådan, der har politisk værdi. Resultatet kender vi kun alt for godt fra mange tidligere forsøg på noget tilsvarende: Det går lige modsat. Regelmængden stiger, og hvor vi ikke selv er skyld deri, har vi EU til løbende at forsyne os med nye forordninger og direktiver, som vi mere ivrigt end noget andet land implementerer på den forsigtige side af det nødvendige. Det vil regeringen også gøre op med i et særligt ”implementeringsråd”, men endnu ses der ikke at være kommet noget ud af det.

 

På arbejdsmiljøområdet er reglerne i dag så strikse, at de er umulige at overholde; og hvor de er, er de nogle gange tåbelige. Hvorfor må en 13-årig gerne muge ud og desinficere ko-yvere i en stald, men ikke vaske op i en slagterbutik? Man kan håbe, at det er regler som denne, beskæftigelsesministerens nye ”ekspertudvalg” vil få øje på, når det til næste år skal komme med forslag til at ”forenkle arbejdsmiljøreglerne”.

 

Jeg har imidlertid mine tvivl. I 1998 var jeg redaktør af et blad, som hed Andelsbladet, hvori jeg skrev en leder, der forklarer, hvorfor alle disse nye bestræbelser nu giver mig et deja-vu. Dengang skrev jeg bl.a. følgende – under overskriften ”Forbandet god vilje”:

 

”Det skal være lettere at være dansker,” proklamerede allerede Poul Schlüter, da han indtog Statsministeriet i 1982. Regelsanering og afbureaukratisering blev modeord, og alle så frem til smallere årgange af Lovtidende og til, at man i samme takt kunne spare nogle af alle de embedsmænd, hvis daglige syssel ellers var at regulere og besvære skikkelige borgeres adfærd.

 

Forventningsfulde mennesker, som i tiden derefter greb til Lovtidende for at glædes ved synet af kortfattede ophævelseslove og –bekendtgørelser, blev imidlertid skuffede i en sådan grad, at de endnu ikke har forvundet det. Og det har der heller ikke været grund til, for lige siden har dronningen døjet med skrivekrampe forårsaget af tusindtallige signaturer under lovmøllens hastigt tiltagende produktion. Da Schlüter ville sætte møllen i stå, løb den løbsk, og det er den fortsat med stadigt mere svimlende omdrejningstal. Aldrig har lovmøllen væltet så mange bestemmelser af sig som nu.

 

Ikke desto mindre fortsætter skiftende ministre af vekslende politisk observans med at tale om regelforenkling og afbureaukratisering. Således også industri- og erhvervsministrene, som lige siden Ib Stetter udtrykkelig har villet lette vilkårene for erhvervslivet, så det kan blive i landet og skabe flere arbejdspladser og rum for udenlandske investorer. Men det bliver ved den gode vilje, som hvilede der en forbandelse over den.”

 

Skrev jeg altså i 1998.

Danske Slagtermestre | Poppelvej 83 - 5230 Odense M | CVR: 40315918 | Tlf.: 66 12 87 30 | Fax - | dsm@danskeslagtermestre.dk

Vi anvender cookies til statistik. Denne information deles med tredjepart. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Cookie- og persondatapolitik

OKAY