DSM MENER

oktober 7, 2014

Lovlig meget lov

 

Af direktør, cand.jur. Torsten Buhl, Danske Slagtermestre og Ostehandlerforeningen for Danmark

 

På tirsdag præsenterer regeringen sit nye ”lovkatalog” i forbindelse med det nye folketingsår. Det vil med stor sikkerhed vise sig at indeholde stribevis af ideer til nye love og regler, som vi borgere i princippet har pligt til at sætte os ind i. Her i landet følger vi jo nemlig det i grunden udmærkede retsprincip, at ukendskab til loven ikke er gyldig undskyldning for ikke at følge den. Men princippet forudsætter jo, at vi har en – i det mindste teoretisk – mulighed for at kende lovgivningen.

 

Det er efterhånden blevet helt umuligt. Tag bare de seneste ti årgange af Lovtidende, hvori alle love og bekendtgørelser offentliggøres. Det er hyldemeter af lovgivning, man finder dér – langt mere end selv den mest klæbehjernede abonnent på Lovtidende kan kapere. Og selv om han kunne, ville han næppe evne at fatte og efterleve lovgivningen i alle dens detaljer.

 

Og nu venter os altså endnu flere regler. Ikke alle lige vedkommende for os alle, men alligevel: der bliver mere at rette sig efter. Resultatet bliver stigende grad af anarki, for når man alligevel ikke kan overholde alle regler, hvorfor så overholde nogle – ja, eller nogen for den sags skyld? Kan man så ikke lige så godt hengive sig til sin egen individuelle moral og sunde fornuft? Det kan man jo blive nødt til, men så ender vi altså med 5 millioner samfundsmoraler i stedet for den ene, som folkestyret grundlæggende burde bygge på, og så er alle veje banet for korruption, og hvad det nu ellers er, vi plejer at forbinde med det, som vi kalder ”bananrepublikker”. Det, der kendetegner sådanne stater, er nemlig ikke mangel på lovgivning, tværtimod. Typisk har de en så omfattende myriade af love og regler, at disse udgør et rent tag-selv-bord for korrupte embedsmænd, der selv kan bestemme, hvilke af dem de vil håndhæve. På den måde kan lovgivningen blive så omfangsrig, at jo mere der kommer af den, desto mere bevæger man sig i retning af en tilstand, der svarer til slet ingen lovgivning at have.

 

Alt dette vidste allerede Valdemar Sejr, da han i 1241 skrev fortalen til Jydske Lov. Han begyndte ganske vist med at fastslå, at ”med Lov skal Land bygges”, men så formanede han, at ”Loven skal være ærlig og retfærdig, taalelig, efter Landets Sædvane, passende og nyttig og tydelig, saa at alle kan vide og forstaa, hvad Loven siger.”

 

Sådan skulle lovgivningen være, for det var – og er – nemlig en væsentlig forudsætning for, at ”retsindige og fredsommelige og sagesløse kan nyde dens Fred”, som drotten også skrev dengang for 773 år siden.

 

I muld for længe siden kong Valdemar er lagt, og det skal indrømmes, at vi i vore dage næppe kunne nøjes med Jydske Lov. Men der er grund til at advare om, at vi er på vej ud på det overdrev, hvor lovgivningen alene ved sit omfang ophæver sig selv.

 

Det kunne man måske godt tænke lidt over, derinde Folketinget.

Danske Slagtermestre | Poppelvej 83 - 5230 Odense M | CVR: 40315918 | Tlf.: 66 12 87 30 | Fax - | dsm@danskeslagtermestre.dk

Vi anvender cookies til statistik. Denne information deles med tredjepart. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Cookie- og persondatapolitik

OKAY