Fra fordel til ulempe

januar 23, 2017

Af adm. direktør Torsten Buhl, FødevareDanmark


Der må aldrig herske tvivl om, at fødevaresikkerheden skal være i orden hos de danske fødevareproducenter og -handlende. Det er og skal fortsæt være et adelsmærke for danske fødevarer, at man trygt kan spise dem, og at kvaliteten i det hele taget er i top. Der er mange andre steder i verden, hvor de kan lave billigere produkter. Vi kan ikke konkurrere på prisen – men i kraft af vores mangeårige fokus på håndværket, både i uddannelserne og i butikkerne og på virksomhederne, har vi udviklet faglige kompetencer, som ikke mange kan matche ude omkring i verden. Indrømmet: Tyskland kan noget med pølser, men ellers er vi flot med på alle parametre – og altså også når det gælder fødevaresikkerhed.


Disse danske værdier er det vigtigt, at vi bevarer. Det kræver naturligvis, at vi dyrker dem – hver dag og hele tiden og altså ikke kun ved festlige lejligheder og i fjernsynets madprogrammer. Det er først og fremmest i den daglige produktion, at håndværk og kvalitet vedligeholdes og udvikles. Derfor har det kæmpestor betydning, at vi fortsat producerer fødevarer i Danmark.


Af samme grund er det trist at konstatere, at en betydelig del af fødevareproduktionen er flyttet ud af landet. Det vil typisk være til et andet EU-land, hvor den samme fødevarekontrol-forordning, som vi er underlagt i Danmark, også gælder, men hvor den efterleves ganske anderledes. Det er især ærgerligt, fordi vi som nation jo dermed også udfaser vore færdigheder. Eller SKILLS, for nu at bruge et engelske ord for det samme.


Paradoksalt nok kan vores store fokus på et af vore bedste salgsparametre bære en ikke uvæsentlig del af skylden for denne udfasning. Som nævnt er fødevaresikkerhed en afgørende vigtigt kvalitet ved danske madprodukter, men den kan praktiseres med en sådan ildhu, at selv ikke den mest nidkære producent kan føle sig tryg ved sin egen produkton. 10-30 procent af alt fersk okse- og svinekød indeholder listeria, så bakterien findes alle vegne, hvor man arbejder med den slags kød, og hvis man leder grundigt nok, så finder man den også. Det kan ingen producent gardere sig imod. For nylig dukkede den op på en flot og moderne pålægsfabrik i Aalborg, hvor myndighederne prompte beordrede totalt produktionsstop og tilbagetrækning af en hel måneds produktion. Det er et meget voldsomt indgreb at udsætte en produktionsvirksomhed for, og så endda i højsæsonen lige op til jul. Men der var ingen kære mor. En enkelt bakterie i et spiseklart produkt var nok til, at hele alarmberedskabet blev sat i værk, og først et utal af prøver og rengøringer senere blev der givet grønt lys for, at emballerede og varmebehandlede produkter kunne udgå fra fabrikken. Det var en overordentlig arbejdskrævende og omkostningstung affære, som fuldt ud levede op til enhver fødevareproducents værste mareridt. Der er ikke noget at sige til, at virksomheden seriøst overvejer at flytte produktionen ud af Danmark, som andre allerede har gjort, for andre steder ser man anderledes mildt på listeria, som er en bakterie, der ikke er farlig for almindeligt raske mennesker.


Vi skal værne om vore arbejdspladser og vore færdigheder, og vi skal have stor fokus på fødevarekontrollen - men ikke så uhæmmet stor, at det ender med, at der ikke er noget tilbage at kontrollere.

Danske Slagtermestre | Poppelvej 83 - 5230 Odense M | CVR: 40315918 | Tlf.: 66 12 87 30 | Fax 66 12 87 94 | dsm@danskeslagtermestre.dk