Tilbage i varmen

oktober 20, 2015

Tilbage i varmen

Af direktør Torsten Buhl, FødevareDanmark

Det er altid med en vis ængstelse, at landbrugs- og fødevareerhvervene lytter til statsministerens åbningstale – og for den sags skyld til nytårstalerne. Da Poul Nyrup Rasmussen i 2001 holdt sin sidste nytårstale som statsminister, kunne landmændene hjemme i stuehusene for eksempel høre ham sige om dem: ”De er ikke rare at være naboer til.”


I Anders Fogh Rasmussens tid var det altid spændende, om han var i sit blå eller grønne lune, ligesom man aldrig kunne vide, om fødevaresektoren var en, man skulle komme efter med nultoleranceplaner og gabestokke, eller om den var en dejlig klynge, som Danmark kunne være stolt af. Og da Lars Løkke Rasmussen var statsminister første gang, indførte han f.eks. fedtafgift og randzoner og andre fortrædeligheder, som både han og Helle Thorning-Schmidt siden måtte døje med at komme af med – for fedtafgiftens vedkommende dog først, da det stod klart, at staten ville tabe den retssag, som Danske Slagtermestre havde anlagt om afgiften. Også randzonerne led nederlag i retssystemet – begge sager i øvrigt ført for erhvervene af advokat Hans Sønderby Christensen.


I år var det en fornøjelse for erhvervene at lytte til statsministeren, da han holdt sin åbningstale i Folketinget den første tirsdag i oktober. Nu var taleren atter Lars Løkke Rasmussen, og væk var alle de gamle hensigter om at hælde skatter og forbud og strengere kontrol og højere bøder ud over de næringsdrivende. Nu havde piben fået en anderledes dejlig lyd:


”Vi vil gøre noget særligt for de mange virksomheder, der beskæftiger sig med fødevarer. Danmarks landbrug, mejerier, slagterier – hele den danske fødevaresektor – producerer nogle af verdens sikreste fødevarer. De er førende på eksportmarkederne. De skaber titusindvis af arbejdspladser over hele landet. Danmark har brug for en endnu stærkere fødevaresektor. Det kan ikke være rigtigt, at dansk landbrug skal have lavere udbytte eller ringere kvalitet i kornet end vores naboer, fordi der ikke må gødes tilstrækkeligt. Dansk landbrug skal være et konkurrencedygtigt erhverv. Det bliver sigtelinjen i den landbrugs- og fødevarepakke, som vi vil offentliggøre inden jul,” lød det nu fra Løkke.
Det er liflige toner fra en statsminister – og så endda i en åbningstale. Da Lars Løkke Rasmussen sidst holdt en åbningstale i 2010, nævnte han hverken landbrug eller fødevarer med et ord. Nu kan julen næsten ikke komme hurtigt nok, og sådan plejer det heller ikke at være.


Også da finansminister Claus Hjort Frederiksen for nylig fremlagde regeringens udspil til en finanslov for 2016, var det med varme tanker på landbrug og fødevarer – især det første. Det fik FødevareDanmark til at rose regeringen for de gode hensigter, men også at minde regeringen om, at fødevaresektoren ikke kun består af landbrug. Det er vigtigt, at de små og mellemstore virksomheder på hele fødevareområdet nyder godt af sympatien, også de forarbejdende virksomheder. Det er her, det store vækstpotentiale ligger i de såkaldte yderområder, uanset hvor mange statslige arbejdspladser, man flytter derud. Det er vigtigt for nationen, at de helt store virksomheder er konkurrencedygtige på eksportmarkederne, men væksten skal komme nedefra blandt dem, som sælger på hjemmemarkedet. Det er især bedre vilkår for disse virksomheder, som vi i FødevareDanmark ønsker os i julegave – uden at det på nogen måde må lyde utaknemmeligt, når vort erhverv nu atter er inde i varmen.

Danske Slagtermestre | Poppelvej 83 - 5230 Odense M | CVR: 40315918 | Tlf.: 66 12 87 30 | Fax 66 12 87 94 | dsm@danskeslagtermestre.dk